Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje lördag samlas Odessabor utanför stadshuset för att protestera mot korruptionen. Många av dem är änkor. Foto: Lars Lyrefeldt/SVT

Korruptionen – en fråga om liv och död för ukrainarna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Ukraina försvarar sig mot den ryska invasionen pågår ett annat, för ukrainarna viktigt krig i landet – det mot korruptionen.

Det skulle vara lätt att föreställa sig att många inrikesfrågor skulle skjutas på framtiden när landet är under ständig beskjutning, men tvärtom är korruptionen en fråga som engagerar ukrainarna mer än någonsin.

– Om korruptionen tidigare handlade om att råna befolkningen på deras pengar, handlar det nu om mord, säger Viktoria Klymenko. 

Hon har stämt möte med oss på stranden Lanzjeron, eftersom hennes son älskade havet. Aleksandr stupade i augusti och tårarna rinner nedför Viktorias kinder när hon visar bilder på sonen.

Varje lördag demonstrerar hon utanför stadshuset i Odessa tillsammans med andra som vänder sig mot korruptionen.

– De som försvarar vårt land dör i brist på utrustning samtidigt som våra politiker stoppar skattepengar i sina egna fickor. Det är oacceptabelt.

Oro för minskat stöd

Frågan är extra känslig nu när Ukraina försöker få omvärlden att skänka miljarder till landets återuppbyggnad. Det finns en rädsla för att korruptionsskandalerna ska minska stödet. Ukraina strävar också efter medlemskap i EU och korruptionen ses som ett av de största hindren.

Det gjorts reformer på senare år. Men trots att fler döms är Ukraina fortfarande ett av världens mest korrupta länder med plats 116 av 180 på Transparency Internationals lista.

Nyligen skakades landet av ännu en skandal som tvingade försvarsministern och hans stab att avgå. Affären, köp av onödigt dyra jackor till armén, väckte avsky i landet. Privatpersoner kan donera upp till halva sin lön till arméns köp av sjukvårds- och skyddsutrustning, drönare och ambulanser. 

”Enorma framsteg”

Artak Hryhoryan sitter i en kontrollgrupp som granskar försvarets affärer. Rådet kan inte stoppa en affär men däremot uppmärksamma rättsväsendet om man upptäcker något misstänkt:

– Ukraina har gjort enorma framsteg de senaste tio åren, men det finns människor kvar inom systemet för vilka korruptionen varit självklar. Jag tror vi snart kommer att nå upp till EU:s krav, och framför allt det ukrainska folkets krav, för kriget har lett till en nolltolerans mot korruption. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.