Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mobil vårdcentral får byborna att återvända hem – trots ryska bomber

Uppdaterad
Publicerad

I Ukraina pressar ryssarna på hårt vid östfronten. Men trots uppmaningar att evakuera vill många civila stanna kvar i sina hem. Förutom bombardemanget saknas både el och vatten. Trots det kan bybor få sjukvård på plats – tack vare svensk insamling till ett mobilt vårdteam.

En av de frivilliga är 23-åriga Seema. Hon avbröt sina medicinstudier i Kanada för att kunna åka hem och ge vård till landsmän som drabbats av den ryska invasionen.

– Vi fortsätter köra hit till dem som behöver oss flera gånger i veckan så länge som möjligt. Vi har fått ut läkemedel och medicinska hjälpmedel, men det behövs ständigt nya.

Kriget i Ukraina

När SVT:s utsända åker med Seema till platsen där hon parkerar sin mobila vårdcentral blir hennes grupp – och patienterna som söker vård – utsatta för nya bombangrepp.

Se de dramatiska händelserna i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet