Flera lägeheter i det här höghuset i Moskva ägs av den ryska underrättelsetjänsten. Foto: Wikimapia

Uppgift: Rysslands hemligaste adresser avslöjade

Uppdaterad
Publicerad

När det granskande journalistnätverket Dossier center gick igenom ett vanligt register på Moskva stads hemsida råkade de komma över hemligstämplade adresser. Det har bland annat avslöjat var exakt de ryska säkerhetstjänsterna finns.

På Moskva stads hemsida finns ett register på drygt 400 sidor över platser som är särskilt beroende av elförsörjningen och vars el inte under några omständigheter får stängas av. Enligt Dossier center är det inga konstigheter med de flesta av platserna. Det handlar om exempelvis sjukhus, järnvägen och räddningstjänsten. 

Men registret visade sig också innehålla adresser till garnisoner och andra institutioner vid det ryska försvarsministeriet. Dessutom avslöjar listan var den ryska underrättelsetjänsten verkar. 

Detaljerade uppgifter

Vissa uppgifter i registret är förvånansvärt detaljerade. Till exempel listas konkreta lägenheter i ett bostadshus i Moskva som används av ryska spanare. Dessutom berättar registret hur stora lägenheterna är och vilka parkeringsplatser som tillhör bostaden. Det som tidigare bara florerat som rykten på nätet om var underrättelseagenter bor eller verkar har nu bekräftats.

Registret visar även bostäder kopplade till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och inrikesministeriet. Och enligt Dossier centers granskning är de flesta av de avslöjade adresserna kopplade till den federala skyddstjänsten FSO. En myndighet vars uppgift är att skydda Rysslands högsta statsledning.

Avslöjade statshemligheter leder till fängelse

Liknande register har upptäckts i flera av Rysslands regioner. Till exempel kan man se alla kontor som tillhör den ryska säkerhetstjänsten FSB i Brjansk-regionen som gränsar till Ukraina. Här kan man se var alla gränsposteringar, inklusive de mobila, finns och var garnisonerna är placerade.

Sedan Dossiers avslöjande har de hemliga uppgifterna i registret tagits bort. Nu återstår att se om någon i de regionala administrationerna kommer att straffas. Adresserna räknas nämligen till statshemligheter och de som offentliggör sådana riskerar fängelse i upp till sju år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambassadanställda, NOC-operatörer och illegalister – Hör säkerhetsrådgivaren om de olika typerna av underrättelseofficerare och vad skillnaderna mellan de är. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.