Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Linda Hörnqvist/SVT

Seema, 23, hjälper med vård nära frontlinjen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Seema studerade medicin i Kanada när Ryssland invaderade Ukraina. Nu när det inte längre finns vårdcentraler vid fronten tar hon sin bil och kör vården dit den behövs.

– Människor är lämnade till sig själva och befinner sig i konstant beskjutning, säger Seema.

I Ukraina dör både soldater och civila när de inte får kvalificerad vård i tid. För de som är kvar i byar nära fronten kan lindriga problem bli livshotande utan medicin och läkarkontakt.

När Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina valde Seema att avsluta sina medicinstudier i Kanada och åker nu till städer längs fronten. SVT:s team i Kramatorsk åkte med när patienter undersöktes och fick mediciner.

– Patienterna ger oss hallon och tomater som de odlat, vi ber dem att låta bli men de fortsätter, säger hon och får en kram av en av patienterna.

Hon sköter verksamheten helt själv och finansieras via frivilliga bidrag. Men med tiden har donatorer blivit allt svårare att hitta och Seema har fått skära ner på antalet besök vid fronten från tre till två gånger i veckan.

Följ med till vårdcentralen på frontlinjen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.