Malin Hegen, på rehabiliteringsmedicinska kliniken, berättar att den höga postcovid-siffran i länet kan bero på att mågna har drabbats av covid-19 här. Foto: Arkiv/SVT, Charlotte Göransson

Jönköpings län i topp bland postcovidsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län ligger i topp när det gäller antal postcovidsjuka. Nästan dubbelt så många jämfört med riksgenomsnittet har fått diagnosen postcovid, det vill säga att man fått långvariga symptom av covid-19.

Enligt statistik från Region Jönköpings län är det 1 524 personer som fått diagnosen postcovid. I Jönköpings län är det 4,2 per capita (1000 invånare), jämfört med 2,4 som är snittet för hela riket.

– Länet har ju varit ganska hårt drabbat av covid-19 och det kan ju påverka hur många som får postcovid, säger Malin Hegen som är biträdande verksamhetschef på rehabiliteringsmedicinska kliniken och tillägger att man har väldigt bra rutiner kring hur man sätter diagnosen och hur man ska följa upp gruppen av patienter.

I klippet ovan kan du höra Malin Hegen berätta mer om hur postcovid drabbat Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.