Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Bra läge för de som ska sälja bostadsrätter i Jönköping just nu, säger fastighetsmäklare Linn Karlsson. I klippet ser du mer om prognosen framåt. Foto: Emma Johansson/SVT och TT

Jönköping mot strömmen – priserna på bostadsrätter ökar

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på bostadsrätter har stigit kraftigt i Jönköpings län de senaste månaderna, trots oron på bostadsmarknaden. Medan snittpriserna sjunker i landet som helhet, har priserna i länet nått rekordnivåer.

Jönköpings län sticker ut i den senaste rapporten från Svensk mäklarstatistik över sålda bostadsrätter. Medan snittpriserna i landet minskat med 7,6 procent under de senaste tre månaderna, ökade de i Jönköpings län med nästan 5 procent. Det är bara tre andra län som ökar och Jönköpings län står för den absolut största ökningen.

Prisökningen sker trots stigande räntor och en ekonomisk oro i Sverige, vilket delvis förvånar mäklare.

– Lite förvånad blir jag. Men samtidigt så gör det mycket att vi har en stad med mycket inflyttning för jobb och studier och då påverkar inte externa faktorer lika mycket, säger Linn Karlsson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Färre affärer avslutas

Mäklare Henrik Lagerquist märker av oron på bostadsmarknaden genom att spekulanter är mer avvaktande och färre affärer kommer till avslut.

– Det kan vara en anledning till att priserna inte sjunker. De affärer som faktiskt avslutas är när köpare och säljare kommer överens kring priset, medan säljare i andra fall kanske pausar försäljningen och bor kvar ett tag om man inte får ut vad man vill, säger han.

Varför ökar priserna så mycket just i Jönköpings län?

– Jönköping är en väldigt stark tillväxtort och en motor för länet som spiller över på andra kommuner med pendlingsavstånd. Trots att räntan ökat nu, så är den fortfarande historiskt sett låg, säger Henrik Lagerquist.

Villapriserna går ner

Vad det gäller villapriserna så är trenden annorlunda. Där har priserna i länet minskat med 1,2 procent de senaste tre månaderna, men det är samtidigt något mindre än i riket som helhet.

I klippet ovan ser du vad mäklaren Linn Karlsson tror om utvecklingen av bostadsmarknaden framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.