Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklare på Svensk Mäklarstatistik: ”Vi är inne i en negativ prismarknad.” Foto: SVT/TT

Bopriserna fortsätter sjunka: Största tappet på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Bopriserna fortsätter att rasa. Ett av de största tappen är i Storstockholm, där snittpriset per kvadratmeter sjunkit med 3 000 kronor på en månad.

– Sommaren är normalt sett blek, men inte så här mycket, säger Svensk Mäklarstatistiks analyschef Per-Arne Sandegren.

Det är tydligt att bostadsmarknaden är i en nedgångsperiod sedan några månader tillbaka. Det menar Per-Arne Sandegren, som har varit med och tagit fram statistiken. Sett från toppnoteringen i mars är tappet det största sedan 2017.

– Det här är den största månadsvisa prisnedgången på tio år, men eftersom det alltid säljs färre bostäder i juli kan priserna variera mer då, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Åtta procent billigare

Fyra procent – så mycket har priserna för en bostadsrätt tappat i Sverige under juli, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Sett över tre månader är prisnedgången åtta procent.

Tappet är större i storstäderna jämfört med rikssnittet. I Storstockholm har en bostadsrätt i snitt blivit fem procent billigare på en månad. I Storgöteborg är siffran fyra procent.

Trots att sommaren normalt är en svag månad på bostadsmarknaden så sticker Stockholmsområdet ändå ut, enligt Sandegren.

– Där har en bostadsrätt blivit tio procent billigare på tre månader. Sommaren är normalt sett blek, men inte så här mycket. Det är ovanligt stora siffror, säger han.

Mindre för villorna

Samtidigt har fallet inte varit lika påtagligt för villor som för bostadsrätter. På en månad har snittpriset i landet gått ned en procent, medan den siffran är två procent för de tre största städerna.

Enligt Erik Wikander, vd för Svensk Fastighetsförmedling, är nedgången inte oväntad. Han ser det som en priskorrigering och påminner om att även med ett tapp på 15 procent så skulle priserna fortfarande vara högre än före pandemiåren.

”Nivån före pandemin bör vara referenspunkten för vad som är en relevant prisnivå framåt”, skriver han i ett e-postmeddelande.

Sälj först

Enligt Wikander är det ”nu mer än någonsin” viktigare att sälja först och köpa sen. Annars är risken att man hamnar i ett stressigt underläge, fortsätter han, då det mer och mer har blivit köparens marknad. Det märks även av att fler är beredda att sälja för en annan prisnivå än vad de först väntat sig.

”Allt fler av våra mäklare vittnar om att det börjar bli lättare att få ihop affärerna under sommaren då allt fler säljare förstått att det är en annan marknad”, skriver han.

Priser för bostadsrätter i juli

Tabellen visar medelpriset per kvadratmeter för en månad, tre månader respektive ett år.

Riket;- 4 procent;- 8 procent;- 2 procent;37 673;

Centrala Stockholm;- 4 procent;- 8 procent;+ 1 procent;99 185;

Storstockholm;- 5 procent;- 10 procent;- 2 procent;57 041;

Centrala Göteborg;- 1 procent;- 5 procent;± 0 procent;66 414;

Storgöteborg;- 2 procent;- 5 procent;- 2 procent;47 257;

Centrala Malmö;- 3 procent;- 5 procent;+ 2 procent;36 300;

Stormalmö;- 1 procent;- 2 procent;+ 1 procent;35 330;

Villor;1 månad;3 månader;12 månader;Medelpris;

Riket;- 1 procent;- 2 procent;+ 1 procent;3 249 000;

Storstockholm;- 2 procent;- 6 procent;± 0 procent;5 876 000;

Storgöteborg;- 2 procent;- 3 procent;± 0 procent;5 489 000;

Stormalmö;- 2 procent;- 3 procent;- 2 procent;4 663 000 procent;

Statistiken täcker alla bostadsförsäljningar, oavsett om de annonserats eller inte, och har hämtats genom fastighetsmäklarnas affärssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.