Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu varnar bolaget Finopti att en kraftig ökning av bostadsrätternas avgifter väntar. Foto: SVT/Henrik Norrsell

Högre räntor kan tvinga bostadsrätterna att höja avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Högre räntor och dyrare energi kan leda till att avgifterna för bostadsrätter behöver höjas, enligt vissa bedömningar rätt rejält.

Det är något som bostadsrättsstyrelserna nu börjat fundera på.

Högre ränta innebär inte bara att privatpersoners lån blir dyrare. Många bostadsrättsföreningar är också belånade, speciellt nybyggda sådana. I snitt har en bostadsrättsförening med nyproduktion lån på runt 12 000 kronor per kvadratmeter.

Höjda avgifter

Äldre bostadsrättsföreningar har lägre lån. Men för de äldre bostadsrätterna är kostnaden för el ofta större, eftersom isolering och värmesystem är sämre.

Nu varnar bolaget Finopti, som förhandlar lån åt bostadsrättsföreningar, att en kraftig ökning av bostadsrätternas avgifter väntar.

– Vi har under våren sett hur räntor för bostadsrättsföreningars lån har ökat kraftigt. Det gäller framförallt de med längre löptider. De har gått helt genom taket sedan februari fram till idag. Avgiften kommer behöva höjas för att möta rådande räntekostnadsutveckling och de högre energipriserna, säger Finpotis vd Hans Arén.

På Riksbyggen, som förvaltar över 4000 bostadsrättsföreningar, ser man också ett behov av att höja avgifterna framöver. Men några 35-40 procent, som Finopti förutspår, tror man inte på.

– De senaste tio åren har inte avgifterna ökat särskilt mycket, och nu kommer vi nog komma in i ett mer normalt läge där de ökar med någon procent per år framöver. Men vi ser inte lika mörkt på framtiden som Finopti. Våra föreningar är lugna, de har inte så höga lån och har gjort en plan för framtiden, säger vd:n Johanna Frelin.

Olika belåningsgrad

Hans Arén står fast vid att stora höjningar kommer att behövas.

– Vår beräkning bygger på ett snitt. Lågt belånade bostadsrätter kommer inte behöva höja lika mycket men högt belånade kommer behöva höja mer.

Filippa Drakander, som sitter i en bostadsrättstyrelse, säger att de ännu inte har börjat överväga en avgiftshöjning, men att de håller koll på utvecklingen.

– Jag tror att det är viktigt att tänka att vi har haft extremt låga räntor de senaste åren och att vi varit bortskämda med det. Vi kanske har ett annat läge nu, där man behöver ta en övergripande bild och se vad man kan göra med kostnaderna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.