Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charles Tholin berätta varför Jönköpings länstrafik stänger de bakre dörrarna på länets bussar i klippet. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Jönköpings länstrafik stänger de bakre dörrarna på bussarna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Jönköpings länstrafik är opålitlig resandestatistik ett växande problem eftersom för många resenärer struntar i att blippa sina biljetter. För att få bukt med problemet stänger länstrafiken de bakre dörrarna på alla bussar under sommaren.

Från och med den 13 juni tar Jönköpings länstrafiken åtgärder för att få fler att komma ihåg att validera sin biljett på bussen. Åtgärderna som resenärerna kommer märka av är att de bakre dörrarna stängs, kundvärdar kommer närvara på bussen och fler skyltar.

Det här innebär att bussresenärer endast kommer kunna gå på bussen genom den främre dörren.

– Under pandemin och de här två åren har vi stängda framdörrar och spärrat av fram till förarna. Vi vill komma tillbaka till som det var innan, det naturliga flödet som resenär, säger Charles Tholin som är affärsutvecklare på Jönköpings länstrafik.

Risk för förseningar

Enligt Charles Tholin är Jönköpings länstrafik förberedda på att få kritik och på att förändringen kan orsaka förseningar.

– Det kan påverka tidtabellerna på vissa hållplatser, att man kanske får en viss köbildning vid ingången vid de främre dörrarna.

Vad gör ni om det här orsakar förseningar?

– Då får man analysera det ihop med trafikbolaget och ta en diskussion om vi behöver sätta in ersättningstrafik eller förstärka någon tur i så fall.

Hör Charles Tholin berätta varför resandestatistiken är viktig för bussresenärer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.