Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer från Jonna och Lovis inför SM. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Jonna representerar Norrahammar-Tabergs ridklubb i SM för nordsvensk häst

Uppdaterad
Publicerad

Den nordsvenska brukshästen användes under 1900-talet för att bland annat dra lass – men idag är hästrasen populär att tävla med. En som ska tävla i SM är Jonna Rommedahl från Månsarp. Hon har bara tävlat med sin nordsvenska häst Lovis en gång tidigare.

SM för nordsvenska brukshästar går av stapeln på travbanan i Vaggeryd. Tävlingarna startar på torsdagen och pågår fram till på söndag.

Jonna Rommedahl från Månsarp i Jönköpings kommun ska delta i tävlingen med sin nordsvenska brukshäst Lovis. De tävlar för Norrahammar-Tabergs ridklubb.

– Jag har tävlat sedan jag var åtta år, men jag och Lovis har bara tävlat tillsammans en gång tidigare, säger hon.

I klippet ovan berättar hon om varför det blev just rasen nordsvensk för henne.

Jonna Rommedahl och hästen Lovis kom sjua i sin klass.

Vill förvalta rasen

Gunilla Granberg är samordnare för tävlingen i Vaggeryd. Nordsvenska hästar är traditionellt en ras för brukskörning. Det blir därför tävlingar i det, men också i hoppning och dressyr. Gunilla Granberg berättar att man började med att bevara rasen på 1900-talet och att det är viktigt att förvalta den nordsvenska hästrasen.

– Det är en harmonisk och bra häst som lämpar sig för många ändamål.

Gunilla Granberg är samordnare för tävlingen som arrangeras i Vaggeryd. Foto: Hanna Källebring/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.