Julborden i Jönköpings län blir dyrare: ”Har fått höja med 25 procent’’

Uppdaterad
Publicerad

Julborden i Jönköpings län har blivit cirka 100 kronor dyrare jämfört med förra året, det visar en rundringning som SVT Nyheter gjort. Trots prisökningarna är det mer eller mindre fullbokat och antalet gäster är högre än någonsin.

Pandemiår följt av en riktigt hög inflation har skapat en stor osäkerhet hos restaurangägare. I år blir första julen utan restriktioner sedan 2019. Nu står krögarna däremot inför nya utmaningar i form av ökade elpriser och dyra råvaror.  

Se klippet: Morgan Östberg om hur cityrestaurangen fått anpassa sig till inflationen.

SVT Nyheter har ringt runt till ett 20-tal restauranger i Jönköpings län. Undersökningen visar att snittpriset på årets julbord ligger på 650 kronor per person, de flesta har höjt priserna med cirka 100 kronor.

Medan flera restauranger har behövt höja sina priser, tänker andra restaurangägare lite annorlunda.

Olika strategier

Esters kök och Bar har tvingats höja priset med 25 procent. Isaberg har däremot tagit bort eller bytt ut en del av sina specialiteter för att kompensera för andra höjda avgifter.

En annan aktör som går en liknande väg är Toftaholm Herrgård. Däremot ligger deras pris redan högre än en majoritet av länets restauranger.

Vart går smärtgränsen? 

– Jag tror vi ligger väldigt nära smärtgränsen, säger Pelle Hjortblad, ägare av Toftaholm Herrgård.  

Se hur de tacklar de höjda kostnaderna utan att höja priset i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.