Pandemiår följt av en riktigt hög inflation har skapat en stor osäkerhet hos restaurangägare. I år blir första julen utan restriktioner sedan 2019. Nu står krögarna däremot inför nya utmaningar i form av ökade elpriser och dyra råvaror.
Se klippet: Morgan Östberg om hur cityrestaurangen fått anpassa sig till inflationen.
SVT Nyheter har ringt runt till ett 20-tal restauranger i Jönköpings län. Undersökningen visar att snittpriset på årets julbord ligger på 650 kronor per person, de flesta har höjt priserna med cirka 100 kronor.
Medan flera restauranger har behövt höja sina priser, tänker andra restaurangägare lite annorlunda.
Olika strategier
Esters kök och Bar har tvingats höja priset med 25 procent. Isaberg har däremot tagit bort eller bytt ut en del av sina specialiteter för att kompensera för andra höjda avgifter.
En annan aktör som går en liknande väg är Toftaholm Herrgård. Däremot ligger deras pris redan högre än en majoritet av länets restauranger.
Vart går smärtgränsen?
– Jag tror vi ligger väldigt nära smärtgränsen, säger Pelle Hjortblad, ägare av Toftaholm Herrgård.
Se hur de tacklar de höjda kostnaderna utan att höja priset i klippet ovan.