Hanna Eriksson på Sportfiskarna håller i fiskevårdsprojektet som ska ge en bättre miljö för fiskarna. Gamla julgranar blir skyddande bon för rom och yngel. Foto: SVT

Julgranar blir bo för fiskar

Publicerad

Nu sänks fjolårets julgranar ner i sjöar i Jönköping för att gynna fisklivet. Projektet bedrivs av Sportfiskarna som samlat in julgranar och tillsammans med skolelever nu sänker ner dem i bland annat Rocksjön.

Efter jul började Sportfiskarna samla in julgranar från allmänheten. Av granarna har så kallade risvasar byggts. Risvasar är en samling av ris och träd som binds ihop. När de läggs i sjöar blir de en lämplig miljö för abborre och mört att lägga sin rom i. De blir också ett skydd för yngel och småfisk.

– Vi vill att det ska bli en bra undervattensmiljö för de fiskarter som lever i sjöarna här, säger Hanna Eriksson, på Sportfiskarna.

I Jönköping är det Rocksjön och Munksjön som kommer att få risvasar. Där har exploateringen gjort att andelen lämpliga lik- och uppväxtmiljöer för fisk har minskat.

Elever hjälper till

När risvasarna med de gamla julgranarna nu läggs ut i sjöarna är det i samarbete med skolbarn från skolor i kommunen. På så sätt får eleverna samtidigt en lektion i miljövård.

– Jag tycker det är väldigt kul att få hjälpa fiskarna. Jag älskar djur så jag tycker att allt man kan göra för att hjälpa djuren är jättekul, säger Ellen Holmstedt från Gräshangsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.