Visa alla (7)
Visa alla (7)

Jungfrutur med färjan Braheborg

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gjorde den nya Visingsöfärjan sin jungfrutur. Den var femtio meter lång och en förberedelse för torsdagens säkerhetskontroll av livflotten.

Trots att sträckan var kort och hastigheten lägsta tänkbara slog nya färjan i en brygga. Det var när Braheborg skulle lämna den trånga dockan i Huskvarna och komma ut på öppet vatten för en säkerhetskontroll av livflotten.

Rymmer 300 personer

Flotten tar just inte särskilt stor plats där den ligger inpackad under en brandgul presenning. Det är svårt att förstå att den rymmer tre hundra personer. Men den kan fyllas med luft och kombineras med en rutschkana så alla nödställda ska kunna kana ner från däck till flotten.

Lilla salongen med sina 67 platser är i det närmaste klar. Den större som rymmer tre gånger så många saknar ännu fåtöljer.

Kanske i drift i februari

Hans-Erik Wetterlind som är skeppare och driftstekniskt ansvarig vet inte exakt när Braheborg kommer att tas i trafik mellan Gränna och Visingsö, men han tippar på att det blir någon gång i februari. Och han ser fram emot att få köra den.

– Det blir jättebra. Och våra resenärer blir säkert begeistrade över de nya fina salongerna. Färjan har dessutom kraftiga bogvisir så det kommer inte att stänka lika mycket vatten som det gör ombord på Ebba och Christina Brahe som den nya färjan ersätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer