Jönköpings och Grännas privilegiebrev bör stanna i Jönköping menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C). Foto: SVT

Kampen om privilegiebreven fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om Jönköpings privilegiebrev fortsätter. Jönköpings kommun meddelade förra veckan att man var beredd att gå till domstol för att få behålla privilegiebreven i Jönköping. Nu välkomnar Riksarkivet en rättslig prövning.

Privilegiebrevet för Jönköping utfärdades 1284 av Magnus Ladulås och är landets äldsta privilegiebrev. Det har, tillsammans med privilegiebrevet för Gränna som utfärdades 1652, alltid förvarats i Jönköpings stadsarkiv.

Riksarkivet anser dock att det bör förvaras i Landsarkivet i Vadstena och kräver att de båda privilegiebreven flyttas.

Motsätter sig

Jönköpings kommun har motsatt sig detta.

– Det här är ju vår egen historia i Jönköping och Gränna, och det är här stadsprivilegierna hör hemma, för att till exempel kunna visas upp, sade Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Jönköping i februari då riksarkivet först ville ha tillbaka dokumenten.

Kommunen meddelade förra veckan att man är beredda att gå till domstol för att få saken utredd och nu välkomnar Riksarkivet en rättslig prövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.