Anna J Henningsson, som är över läkare och docent i klinisk mikrobiologi berättar i klippet att det kan bli ett fästingår. Foto: Fredrik Weibull/ SVT JAN COLLSIÖÖ/ TT

Kan bli ett fästingår i år

Uppdaterad
Publicerad

Den milda vintern gör att det kan bli ett fästingår i år. Men om det verkligen blir det beror till stor del på hur sommarens väder.

Den snöfattiga och milda vintern har gjort att fler fästingar har överlevt. Men hur aktiva de blir under sommaren beror på vädret.

– Är det väldigt torrt och varmt så trivs inte fästingarna och då är de mindre aktiva. Blir det däremot en regnig sommar så trivs de bättre, säger Anna J Henningsson, som är överläkare och docent i klinisk mikrobiologi.

Antalet fästingar ökar

Enligt henne ökar antalet fästingar för varje år och de sprider sig till platser där de inte funnits tidigare. Allt fler personer har därför valt att vaccinera sig mot TBE, en fästingburen virussjukdom som kan leda till hjärninflammation. 

– Men trots det ökar antalet fall av TBE-smittade, vi måste fundera på om det verkligen är rätt personer som har vaccinerat sig, det kanske inte är de som rör sig ofta i skog och mark, säger Anna J Henningsson.

”Var försiktig”

Nu under coronapandemin har allt fler rört sig i naturen men det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut, så att upplevelsen inte förstörs av ett bett.

– Jag tycker det är bra att man är ute och rör på sig men det gäller att vara försiktig och klä sig rätt. Ha gärna långa byxor, stövlar och långärmad tröja på dig och framför allt titta noga på kroppen när du kommer hem så att du inte blivit biten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.