David Robinsson representerar Jönköpings län i projektet som startats tillsammans med Kalmar och Östergötland. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Nytt projekt kan halvera antalet dödsfall i prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har startat ett projekt för att införa organiserade PSA-tester för män i 50-års åldern och uppåt.

– Största problemet vi har idag är att man börjar testa sig när det redan är för sent, säger David Robinsson som är specialist inom urologi.

Pilotprojektet i länet har startat som ett samarbete tillsammans med Östergötland och Kalmar efter initiativ från Socialstyrelsen.

– Jag tänker positivt på framtiden när det gäller projektet. Man har redan börjat med piloter i Skåne och Västra Götaland och Region Jönköping är framåt och kommer säkert haka på detta, säger David Robinsson som är överläkare.

Ingen svår ekvation

Målet med studien är att få ner dödligheten hos prostatacancerdrabbade patienter och ett sätt för att nå dit är att effektivisera. I dagsläget hanteras alla provsvar manuellt – något som inte är hållbart. Man arbetar därför med en pilot för att kunna automatisera processen.

– Vissa patienter vill kolla sina värden fyra gånger om året och det är inte hållbart. Den tiden kunde sjukvården lagt på att ta hand om dem som verkligen behöver hjälp – istället för att administrera PSA-värden. Det är ingen svår ekvation.

Rent praktiskt skulle det gå till så att de ungefär 50 000 män det rör sig om i länet blir kallade i 50-årsåldern för kontroll av sitt PSA-värde. Om man bestämmer att man vill undersökas ska man sedan kunna få svar elektroniskt.

Kan halvera dödligheten

Något som talar för att få upp antalet kontroller är att undersökningarna idag är enklare att genomföra än förut.

– Vi använder magnetkamera nu vilket gör att vi bara behöver sticka precis där tumören finns, säger David Robinsson.

Varför väljer inte alla män att göra undersökningen?

– Det var nog mer förr att folk inte ville prata om det. Prostatacancerföreningen har lyft frågan väldigt bra och jag tror inte att det är lika mycket tabu kring det som för 10-15 år sedan.

Om projektet ska kunna utvärderas om några år med gott resultat förutsätter det att det är ett högt deltagande.

– En studie som gjorts visar att man halverar dödligheten av prostatacancer om man är med och deltar. Det borde man göra, innan det är för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.