Karlstorps kyrkby på höglandet öster om Vetlanda har ett femtiotal invånare. Det gamla mejeriet, en gång berömt för sin stiltonost, las ner på 60-talet. Nu tappas här vatten. Det låter som lättförtjänta pengar. Men att yrkesmässigt slå vatten på flaska – eller som här på bag in box – är en procedur med höga hygienkrav. Efter vårt besök krävs desinficering innan man kan starta produktionen på nytt. Andra har försökt tappa Karlstorpsvatten här innan – och misslyckats. Men de nya ägarna törs ändå.
– Vi har redan påskrivna avtal för leverans till Holland och Tyskland bland annat, säger Julian Rosengren vd för företaget.
170 meter under den här bunkern finns det märkvärdiga Karlstorpsvattnet, glaciärvatten efter den senaste istiden för 5 000 år sen.
Julian räknar med att företaget ska ha sex anställda och gå med vinst nästa år. Rester av medicin och kemiska produkter i storstädernas kranvatten motiverar vattentransporter per bil, menar han.