Habo är den kommun i landet där flest andel barn bor med båda föräldrarna. Foto: TT

Kärnfamiljen vanligast i Habo

Uppdaterad
Publicerad

Habo är den kommun i landet där flest andel barn bor med båda föräldrarna. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Även Vaggeryd i Jönköpings län ligger i topp.

Tre av fyra barn i Sverige under 18 år bor med båda sina föräldrar. Andelen är högst i Habo kommun på 87 procent och lägst i Skinnskatteberg, Degerfors och Norberg på 64 procent. Även Vaggeryd ligger i toppskiktet bland landets kommuner. Här bor 83 procent av barnen med båda sina ursprungliga biologiska eller adoptivföräldrar.

Utbildningsnivån avgör

I början av 2000-talet var andelen något lägre och har sedan legat på 75 procent sedan 2010.

Det är vanligast att yngre barn bor med båda sina föräldrar. Nio av tio barn under två år bor med båda föräldrarna jämfört med sex av tio 17-åringar.

Enligt SCB finns det också skillnader beroende på föräldrarnas utbildningsnivå. Har föräldrarna högst gymnasial utbildning bor 66 procent av barnen med båda föräldrarna jämfört med 81 procent där minst en av föräldrarna har eftergymnasial utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.