I klippet förklarar Stefan Gustafsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, hur han ser på att samarbeta med Sverigedemokraterna. Foto: Jonas Tubbin/SVT

”KD kan inte sitta i en regering med SD”

Publicerad

Kommunalrådet i Sävsjö, Stefan Gustafsson (KD) stöder partiledningens linje när det gäller migrations- och kriminalpolitiken. Samtidigt tycker han att fokus har försvunnit från partiets viktigaste frågor; familjepolitik, vård och omsorg.

– Kristdemokraterna står som jag uppfattar det fast vid vår värdegrund, där vi värnar om de svaga.

Inte heller han ser att det är en spricka i partiet när det gäller partiledningens inriktning. Men han välkomnar nu att partiet kan samlas till riksting för att samtala i olika frågor.

– Det är viktigt att vi nu kan träffas fysiskt för samtal.

Inte regera med SD

Stefan Gustafsson är tydlig med att han inte ser det som möjligt att sitta i en regering tillsammans med Sverigedemokraterna eftersom de enligt honom står långt ifrån varandra i många värdegrundsfrågor. Men att samarbeta med dem i sakfrågor och ha dem som stöd för ett regeringsunderlag ser han inga problem med.

– Nej, i sakpolitik för vi samtal med alla partier, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.