I klippet förklarar regionrådet Mia Frisk (KD) att det finns olika åsikter i migrationsfrågan inom partiet – någon splittring ser hon dock inte. Foto: SVT

Olika åsikter inom KD i Jönköping kring partiledningens migrationspolitik

Publicerad

Partiledningens tuffare hållning i migrations- och kriminalpolitiken de senaste åren har skapat splittring inom Kristdemokraterna.

– Det är ju ingen hemlighet att vi från Jönköping är mer gammel-kristdemokrater, säger Mia Frisk, regionråd i Region Jönköpings län.

I klippet ovan förklara hon bland annat vad hon menar med begreppet gammel-kristdemokrater.

Mia Frisk vill däremot inte kalla det för att partiet är splittrat. Hon menar i stället att det är naturligt med olika åsikter inom ett stort parti och att det måste få vara så. Hon stöttar även partiledaren Ebba Busch.

– Jag kommer att applådera henne när hon väljs om som partiledare på rikstinget, förklarar Mia Frisk.

Men samtidigt säger hon att de hon benämner gammel-kristdemokrater kommer att fortsätta att driva sin linje på helgens riksting i Norrköping när det gäller bland annat migrationsfrågan, men också när det gäller Sveriges bistånd till andra länder.

Avhopp från partiet

Men det finns enligt vad SVT erfar en skarp kritik från ett antal förtroendevalda och medlemmar i KD mot vad som beskrivs som en vridning mot ett högerkonservativt parti under Ebba Busch ledning.

I Jönköpings län valde KD-politikern i Vetlanda Daniel Berner för några år sedan att lämna partiet på grund av den hårdare linjen i migrationsfrågan. I dag är han kommunalråd i kommunen för Centerpartiet.

I augusti meddelade Eksjöpolitikern Mattias Ingeson, som bland annat varit ersättare i riksdagen, på Facebook att han inte ställer upp för fortsatta förtroendeuppdrag efter nästa val.

Så här skrev han bland annat: ”Jag tror helt enkelt inte på det högerkonservativa projekt som partiledningen driver med stort fokus på migrationskritik och hårda tag mot kriminalitet. Jag har tidigare sagt att jag behöver känna mig trygg med att mitt slit i valrörelsen inte gör Jimmie Åkesson till minister”.

Ingeson väljer dock att även i fortsättningen var medlem i partiet.

Inte regera med SD

Men regionrådet Mia Frisk säger att det inte är aktuellt att kristdemokrater ska sitta i en regering med SD.

– Där har ju Ebba Busch varit tydlig, säger hon.

Under helgen samlas partiet till riksting i Norrköping under dagarna tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.