Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Gustafsson (KD) förklarar i klippet varför han tror att Kristdemokraterna har haft så stora valframgångar i Sävsjö. Foto: Jonas Tubbin/SVT

KD:s starkaste fäste i länet är Sävsjö

Uppdaterad
Publicerad

I senaste kommunvalet fick Kristdemokraterna strax över 29 procent av rösterna i Sävsjö. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson tror att det beror på att partiet har många duktiga folkvalda med olika kompetenser och att KD har varit bra på att samarbeta med andra partier.

Stefan Gustafsson har suttit på posten som kommunstyrelsens ordförande i 22 år, men efter den här mandatperioden kliver han av. Han kommer dock att kandidera för en plats i kommunfullmäktige i höstens val.

Tanken är att han ska fortsätta att vara ett bollplank för partiets nya kandidat för kommunalrådsposten, Therese Petersson. Om partiet får lika starkt stöd vid valet i höst blir hon den första kvinna som blir kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö kommun.

Val 2022 Jönköpings län

Kommer du att kunna hålla dig ifrån att lägga dig i för mycket?

– Jag har sagt åt dem att de får säga åt mig i sådana fall, men samtidigt har de sagt att de vill ha mig kvar som bollplank och stöd, säger Stefan Gustafsson.

Svagast i Gislaved

Sävsjö kommun var vid valet 2018 länets starkaste fäste för Kristdemokraterna och partiet fick 29,4 procent av väljarstödet i kommunvalet. Svagast valresultat i länet hade partiet i Gislaved med 4,9 procent.

I klippet ovan förklarar Stefan Gustafsson varför partiet har en så stark ställning i Sävsjö.

KD:s väljarstöd i kommunvalet i Jönköpings län 2018 (procent)

Aneby 14,76

Eksjö 8,61

Gislaved 4,94

Gnosjö 15,23

Habo 14,71

Jönköping 16,31

Mullsjö 16,56

Nässjö 13,83

Sävsjö 29,37

Tranås 7,53

Vaggeryd 11,39

Vetlanda 10,27

Värnamo 10,54

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet