Annika Sundén är analyschef på Arbetsförmedlingen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kinnarps varslar i Skillingaryd – arbetslösheten stiger

Uppdaterad
Publicerad

Möbeltillverkaren Kinnarps varslar personal om uppsägning i bland annat Skillingaryd och Jönköping. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att stiga och det finns betydligt färre jobb att söka, visar en sammanställning från Arbetsförmedlingen.

Det är Jönköpings-Posten som rapporterar att Kinnarps varslar 109 personer, merparten på orten Kinnarp. Men även 25 tjänster i Skillingaryd och fem i Jönköping omfattas av varslet.

– Vi förväntar oss en bestående påverkan på marknaden på grund av covid-19-situationen. Det har varit akut några månader, men vi tror på en bestående påverkan på marknaden, säger företagets vd Robert Petersson till Jönköpings-Posten.

Corona Jönköping

Så många har varslats i länet under pandemin

Siffror från Arbetsförmedlingen som kom på måndagen visar att arbetslösheten fortsätter att öka. Under mars till och med maj har 2 630 personer varslats om uppsägning i Jönköpings län.

– Arbetslösheten fortsätter att stiga i hög takt och det finns betydligt färre lediga jobb att söka. En del av de jobb som nu försvinner kommer inte att komma tillbaka. Har man funderat på att vidareutbilda sig så kan det vara ett bra tillfälle nu, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Samtidigt har färre varslats om uppsägning i maj än under mars och april.

Jönköpings län hårt drabbat

Enligt en veckorapport från länsstyrelsen är Jönköpings län ett av de procentuellt sett hårdast drabbade länen avseende varsel och korttidspermitteringar. Cirka 19 procent av länets företag har beviljats stödet för korttidsarbete, vilket omfattar knappt 22 000 personer.

Under perioden januari till april ökade antalet konkurser i länet med 43 procent jämfört med samma period förra året. Antal öppet arbetslösa eller sökande i program var totalt 13 403 personer vilket är en ökning med 34 procent jämfört med samma period 2019.

I klippet nedan får du tre tips om du förlorat jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet