Bytt är bytt. Arkivbild. Foto: SVT

Klädbytardag anordnas i länet

Publicerad

På lördagen håller Naturskyddsföreningen klädbytardagar i hela landet. I länet kan man byta grejer med varann i Jönköping, Värnamo, Tranås, Vetlanda och Eksjö.

Förra året bytte över 40 000 plagg ägare på den här dagen i hela Sverige. Det motsvarar en resursbesparing på 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya plagg. Det skriver Avfall Sverige i ett pressmeddelande. De är arrangörer av Klädbytardagen, tillsammans med Naturskyddsföreningen och kommunerna.

– Det är en stor besparing av naturresurser att byta eller handla second hand jämfört med att köpa nya kläder. Trots det är det fortfarande vanligare att slänga kläder än att återanvända dem. Det vill vi ändra på, säger Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall.

Ett plagg mot ett annat

För varje plagg som besökarna lämnar in kan de byta sig till ett nytt.

– Den som lämnar in saker får ett kvitto och kan sedan välja ett annat plagg eller skor. Det handlar alltså inte om hur mycket något är värt utan bytet sker rakt av, säger Ingegerd Sundberg, Naturskyddsföreningen i Tranås.

Det är tredje året som det byts kläder i Tranås. Plagg som blir över skänker de till välgörenhet.

Fem orter

Övriga orter i länet som klädbytardagen arrangeras i är Jönköping, Värnamo, Vetlanda och Eksjö. På en del ställen, som Länsmuseet i Jönköping, går det också att byta annat som, garn, konst och växter. Här bjuds det även på styling och mannekänguppvisning.

Resurskrävande nya kläder

Syftet med klädbytardagarna är bland annat att uppmärksamma hur mycket resurser det går åt för att tillverka nya plagg. Till exempel går det ungefär 10 000 liter vatten för att göra ett par jeans.

– Vi slösar ju på de ändliga resurser som finns, det här är ett sätt att bryta karusellen.

– Det är lite spännande också att byta kläder med varann. Förra året hade vi en dam som bestämde sig för att testa en helt ny klädstil, till ingen kostnad alls egentligen, säger Ingegerd Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.