Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att sjövattnet i vissa delar av länet har blivit klarare kan bero på olika anledningar. Tobias Haag, biolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län berättar varför. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Klarare vatten i Jönköpings läns sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Många av Jönköpings läns sjöar har fått klarare vatten under de senaste åren. Det visar en undersökning från länsstyrelsen.

– Man måste mäta ett antal år för att veta om det finns en förändring i vattnet, fem år kan räcka, uppger Tobias Haag, biolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

I länsstyrelsens rapport har ett antal sjöar och vattendrag från länets alla hörn utvärderats genom att titta på bland annat temperatur, färgvärde och syrehalt.

Vilka är de tre finaste sjöarna i länet enligt dig?

Vättern är jättefin, sedan skrev vi i vår rapport om Försjön som ligger öster om Aneby som har klarare vatten, och det finns en till i Aneby som heter Assjön, säger Tobias Haag.

I klippet ovan hör du om anledningen till att vattnet har blivit klarare i flera av länets sjöar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.