• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Tvådelad bild: En person pekar på en karta över sjöar i Västra Götaland som ska kalkas samt en helikopter släpper kalk över en sjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pengarna räcker inte längre till efter att priset på kalk och bränsle rusat. Som ett resultat står många sjöar och vattendrag nu utan kalkning med risk för återförsurning. Foto: Maria Phillips

Experten slår larm om utebliven kalkning av sjöar: ”Väldigt kritisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna räcker inte längre till efter att priset på kalk och bränsle rusat. Som ett resultat står många sjöar och vattendrag nu utan kalkning med risk för återförsurning.

– Det är många vatten där vi riskerar att förlora allt det vi kalkat för de senaste 40 åren, säger Malin Frisell, kalkningssamordnare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Just nu pågår den årliga kalkningen av sjöar och våtmarker i Västra Götaland, men många områden riskerar återförsurning när pengarna inte längre räcker till. Det statliga anslaget till kalkning är oförändrat, medan priserna har stigit så pass mycket att omkring en tredjedel av områdena där kalk vanligtvis sprids blir utan.

– Det är en väldigt kritisk situation. Som läget är nu är det många vatten där vi riskerar att förlora allt det vi kalkat för de senaste 40 åren, säger Malin Frisell, kalkningssamordnare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Klimat

En långsam process att återställa vattnet

De aggregerade utsläppen av svaveldioxid i Sverige har minskat med 85 procent sedan 1990, men marken minns och processen att återställa vattenkemin tar tid. Kalkningen behöver därför fortsätta, enligt Malin Frisell.

– Åtgärder som att riva ut vandringshinder är lönlöst om fiskarna ändå inte kommer trivas i vattnet, säger hon.

Pengarna räcker inte till

Det statliga anslaget där 172 miljoner går till kalkning har minskat – från 1,6 miljarder ifjol till 1,1 miljarder i år. Men enligt Johan Kling, avdelningschef för vattenresursförvaltningen på Havs- och vattenmyndigheten, har pengar plockats från andra åtgärder för att medlen till kalkningen inte ska minska.

– Det är en svår ekvation att lösa när pengarna inte räcker till. Det är inte heller lönt att kalka om vi inte har en fungerande fysisk livsmiljö i sjöarna, så vi kan inte bara förskjuta alla medel från exempelvis restaureringen eller arbetet med invasiva arter, säger Johan Kling.

Upp till politiken

Ska kalkningen bibehållas på samma nivå som tidigare måste regeringen besluta om höjda anslag, enligt Johan Kling.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som inte vill ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet