Foto: SVT

Klart för bygge av bostäder åt nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har nu fått klartecken för det omdebatterade bygget av bostäder för nyanlända i Bottnaryd, det uppger P4 Jönköping. Byggplanerna har överklagats i flera omgångar, men Mark- och miljööverdomstolen har nu beslutat att inte ta upp ärendet.

Det är akut brist på bostäder för nyanlända, det kunde SVT Nyheter berätta om i helgen. Enligt kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) har kommunen planer på byggen, men de försenas av överklaganden.

– Vi har haft ambitionen att bygga på många platser för en god integration, bygga ändamålsenliga bostäder, bygga billigt. Men det kanske idag är lite för enkelt att överklaga vissa saker, sa Andreas Sturesson (KD) i SVT-programmet Agenda som sändes söndag 29 oktober i SVT2.

– Mycket av flyktingmottagande kommer att handla om pengar, men vår utmaning är inte ekonomisk utan praktisk, menar Andreas Sturesson.

Tillfälliga boenden

En konsekvens av försenade bostadsbyggen är att många nyanlända har fått bo kvar i de tillfälliga rum som har konstruerats inne i en tidigare bilhall i Jönköping.

– Det är oerhört viktigt att vi avvecklar de här boendena så fort det bara går, sa Åsa Jonsson-Sköld i Agenda-inslaget.

Klart för bostadsbygge

Nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte ta upp det överklagade ärendet om bostadsbygge i Bottnaryd. Därmed kan arbetet komma igång som kommunen hoppas ska mildra den akuta bristen på bostäder.

– Det känns bra och samtidigt frustrerande att det har tagit tid, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) till P4 Jönköping.

– Bottnaryd behöver fler bostäder och då tycker jag att det är lite tråkigt att man överklagar när vi vet att det är bra för orten att det blir lite fler invånare, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.