Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur det såg ut när aktivisterna genomförde sin aktion och du hör kommentarer från dem samt Svensk torv. Foto: Privat

Klimataktivister fyller igen diken efter torvskörd i Bredaryd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under måndagen avlägsnat cirka tio klimataktivister som fyllt igen diken vid den nyligen nedlagda torvfabriken i Bredaryd utanför Värnamo. Aktivisterna har den senaste tiden fyllt igen 75 diken i länet, i syfte att återställa naturen och i protest mot torvutvinning.

Gruppen misstänks för olaga intrång, skadegörelse samt nedskräpning efter att de täppt till dikena efter torvskörden.

– Aktivisterna informerades om att de var avvisade och att de skulle ta ner sina tält och lämna platsen. Detta gjorde de inte frivilligt, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Koldioxid

Helen Wahlgren, presstalesperson för organisationen Återställ våtmarker, säger att målet med aktionen var att återställa naturen till så som det var innan torvskördningen.

– Den här torvtäkten motsvarar 1 500 inrikesflyg, torv innehåller enorma mängder koldioxid. Det här är ett brott mot mänskligheten, vi tar ifrån den unga generationen en framtid att leva i, säger hon och fortsätter:

– Vi får ta saker i egna händer.

Branschorganisation kritisk

Branschorganisationen Svensk torv har en annan bild av hur mycket torvutvinning påverkar miljön. De betonar också att aktionen är brottslig.

– Jag förstår inte varför man ska plugga igen alla diken på just torvtäkter. Eftersom det finns ett fortsatt stort behov av torven för odlingssektorn, både när det gäller yrkesodling och fritidsodling, säger Rita Larsson, vice ordförande i Svensk torv och projektledare på Neova som äger marken där nu diken har fyllts igen.

– Men det är också viktigt för den svenska djurhållningen där torven också fyller en viktig funktion, säger hon.

Under måndagskvällen meddelade polisen att de återigen fått in uppgifter om personer på platsen. Totalt har polisen gripit 15 personer, både män och kvinnor.

I klippet ovan ser du hur det såg ut när aktivisterna genomförde sin aktion och du hör kommentarer från dem samt Svensk torv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.