Foto: SVT/Martin Meissner

Klimatforskare undersöker den biologiska mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

Flera forskare från Lunds universitet undersöker just nu vilken biologisk mångfald, alltså vilka växter, humlor och fjärilar som finns i Jönköpings län.

Syftet med fältstudierna är att ta reda på hur EU:s framtida jordbrukspolitik kan komma att påverka den biologiska mångfalden i skogsbygden. Forskarna tittar bland annat på hur förändringar av det ekonomiska stödet kan leda till ändrad markanvändning både för jordbruket och skogsbruket.

Det här ska sedan vara till hjälp för bland annat politiker när EU:s gemensamma jordbrukspolitik ska förhandlas.

Pågår under juli och augusti

Det finns många olika scenarier för forskarna att förhålla sig till, enligt Georg Andersson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds universitet och den som leder sommarens fältarbete.

– Det vi försöker titta på är just kombinationen av olika faktorer, som kan ge olika utfall. Vad händer till exempel om man byter ut spannmål mot vall, vall mot bete, eller bete mot skog? Och så vidare.

– Vi vill visa vad olika stödformer kan få för konsekvenser och det är viktigt att göra det nu eftersom en ny CAP-reform är på gång, säger Georg Andersson.

Fältarbetet pågår under juli och augusti i södra Sverige.

Moderna odlingssätt kan försvåra den biologiska mångfalden. Se hur du kan hjälpa till med ängar i klippet här nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.