Ett 30-tal personer samlades utanför Rådhuset för att uppmärksamma klinatet. Foto: SVT

Klimatstrejk kommer hållas i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen arrangeras en klimatstrejk utanför rådhuset i Jönköping inspirerad av miljöaktivisten Greta Thunbergs protester.

Bakom strejken i Jönköping står tre personer, som efter Greta Thunbergs strejk, kände att de ville göra något för att påverka klimatet. Sedan sista november har Sofia Lantz och två andra initiativtagare dragit ihop ett gäng utanför Rådhuset varje fredag tills Jönköpings kommun är i linje med Parisavtalet. Denna fredag var det ett 30-tal personer som dök upp.

– Jag har två små barn och det är därför jag gör det här, säger Sofia Lantz och berättar att de i Jönköping är vanliga människor som gör det här.

Nordisk klimatstrejk

Under första fredagen i februari har även Fältbiologerna hakat på klimatstrejken och anordnar Nordic Climate Strike. Enligt organisationen kommer det arrangeras samtidigt på ungefär 50 orter runt om i Norden för att få fler makthavare att följa Parisavtalet som världens länder enades om 2015.

Enligt avtalet skulle länderna arbeta för att den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader.

– Politiker och företag måste ta klimatet och ungas röster på allvar. Det är vi unga som drabbas av klimathotets konsekvenser. När makthavarna inte lyssnar tar vi därför makten i våra egna händer och strejkar i protest, säger Lovisa Roos, ordförande för Fältbiologerna, på organisationens hemsida om aktionsdagen.

Greta Thunberg blev internationellt känd efter att hon skolstrejkade utanför riksdagen i Stockholm på fredagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.