För att få länets invånare att välja klimatsmart mat i framtiden har kommunerna valt att rikta in sig på barn och ungdomar under skoltiden.
– Barnen är påverkbara, vi kan påverka till förändring och sen kan de förhoppningsvis påverka sina föräldrar, som kanske har svårare att bryta mönster, säger Hanna Pansell-Edvardsson, rektor på Linnéskolan i Eksjö kommun.
Någon som välkomnar den närproducerade maten på menyn är NO-läraren Eva Rydsmo Lomas. Hon är kritisk till den ordinarie skolmatens brist på hållbarhetsfokus. I sin undervisning berättar hon om hållbar mat något som krockar med att skolmatsalen sedan serverar lunchmat som transporterats långa sträckor.
– Vi tittar på vart vår mat kommer ifrån, vi vet att korta transporter är en viktig del i det hela. Sen säger vi, vi går ner och äter kyckling från Thailand, och det har inte känts så bra, säger Eva Rydsmo Lomas, och gläds åt att man nu tar ett steg i rätt riktning.
Klimatveckan arrangeras i länet för andra året i rad. 4-11 september serveras den närproducerade menyn.
Se klippet ovan för att höra mer vad personal och elever tycker om klimatveckan.