Hör vad eleven Edvin Oskarsson, på Linnéskolan, tycker om menyn under klimatveckan. Foto: SVT

Årets klimatvecka lägger fokus på våra måltider

Publicerad

Mat som är vänligare för klimatet – det har Jönköpings län valt att satsa på under årets klimatvecka. Nu står därför en närproducerad meny på matsedeln för länets skolor, förskolor och äldreomsorg. I Eksjö kommun hoppas elever och lärare på att kunna förändra matsedeln permanent.

För att få länets invånare att välja klimatsmart mat i framtiden har kommunerna valt att rikta in sig på barn och ungdomar under skoltiden.

– Barnen är påverkbara, vi kan påverka till förändring och sen kan de förhoppningsvis påverka sina föräldrar, som kanske har svårare att bryta mönster, säger Hanna Pansell-Edvardsson, rektor på Linnéskolan i Eksjö kommun.

NO-läraren Eva Rydsmo Lomas önskar mer närproducerad mat i skolan. Foto: SVT

Någon som välkomnar den närproducerade maten på menyn är NO-läraren Eva Rydsmo Lomas. Hon är kritisk till den ordinarie skolmatens brist på hållbarhetsfokus. I sin undervisning berättar hon om hållbar mat något som krockar med att skolmatsalen sedan serverar lunchmat som transporterats långa sträckor.

– Vi tittar på vart vår mat kommer ifrån, vi vet att korta transporter är en viktig del i det hela. Sen säger vi, vi går ner och äter kyckling från Thailand, och det har inte känts så bra, säger Eva Rydsmo Lomas, och gläds åt att man nu tar ett steg i rätt riktning.

Klimatveckan arrangeras i länet för andra året i rad. 4-11 september serveras den närproducerade menyn.

Se klippet ovan för att höra mer vad personal och elever tycker om klimatveckan.

Meny för Klimatveckan 2019

Onsdag 4 september – Mustiga kryddiga soppdagen

Mustig linssoppa med rotfrukter, kryddig morotssoppa med syrad grädde, salladsbuffé med säsongens grönsaker och andra goda, knapriga tillbehör

Torsdag 5 september – Festligt med färs

Rödbetsburgare, bröd, ugnsfärs på grekiskt vis, pasta, morotstzatziki, salladsbuffé med säsongens grönsaker som picklad rödlök och coleslaw

Fredag 6 september – Fina Fisken

Knaprig fiskfile, tartarsås, potatis, raggpannkaka, lingonsylt, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Måndag 9 september – Korv, kort och gott

Varianter på korv, potatismos, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Tisdag 10 september – Grytgott

Gryta med vegetarisk färs med smaker från Orienten, matkorn/bulgur, färsgryta med smaker från Orienten, matkorn/bulgur, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Onsdag 11 september – Pastalunch

Lasagne med spenat och färskost, salladsbuffé med säsongens grönsaker

Vissa ändringar på matsedeln förekommer i varje specifikt kök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.