Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är allvarligt att de känner så, säger verksamhetschef Marita Holm Löv. Hör om bristerna på psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus i klippet. Foto: Emma Johansson/SVT

Skarp kritik mot Värnamo sjukhus: ”Vi ser allvarligt på det”

Publicerad

Psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus får kritik på flera punkter som rör arbetsmiljön. Bland annat för hög arbetsbelastning och bristande riskbedömning i verksamheten.

Det var den 23 september som inspektörer från Arbetsmiljöverket kontrollerade arbetsmiljöarbetet på psykiatriska kliniken på Värnamo sjukhus.

Efter det kräver de bättring på fyra punkter:

  • att undersöka arbetsbelastningen och den stress som anställda berättade om under inspektionen
  • att börja anmäla alla allvarliga tillbud och olyckor till Arbetsmiljöverket
  • att göra en bättre riskbedömning för verksamheten
  • att sätta upp mål för arbetsmiljön

– Jag känner igen bilden. Vi har haft en ökad personalomsättning och arbetsbelastning. Det är allvarligt att de känner så och det är väldigt viktigt att vi gör åtgärder för att förbättra deras arbetsmiljö, säger verksamhetschef Marita Holm Löv.

Regionen ändrar arbetssätt

Samtidigt kritiserades regionen för att inte skicka ut medarbetarenkäter tillräckligt ofta. Det har bara skickats ut var tredje år och nu ska de ändra till varje år istället.

– Vår enhet valde att skicka ut undersökningen en extra gång förra året. Det är jätteviktigt att medarbetarna är delaktiga i det arbetet som vi gör, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.