Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du tingsrättens säkerhetschef berätta hur ofta de stoppar personer som exempelvis försöker få med sig en kniv eller narkotika in genom den obligatoriska säkerhetskontrollen. Foto: SVT

Knivar, knark och batong – det har besökare försökt få in på Jönköpings tingsrätt

Publicerad

Sedan drygt ett år tillbaka måste de som besöker Jönköpings tingsrätt gå igenom en obligatorisk säkerhetskontroll. Och det händer titt som tätt att besökarna får lämna ifrån sig saker som skulle kunna användas för att skada någon annan.

– I säkerhetskontrollen omhändertas en hel del föremål, säger tingsrättens säkerhetschef Anette Nilsson och radar upp grejer som för visso inte är olagliga men som skulle kunna användas som ett vapen. Det handlar bland annat om spetsiga saker som saxar och rakhyvlar.

De föremålen får lämnas in till vakterna i vid inpasseringskontrollen, för att sedan hämtas när besökaren går ut från byggnaden. Men det förekommer även då och då att folk har med olagliga saker som knivar och narkotika.

Flertalet incidentrapporter

SVT har under några veckors tid tagit del av flertalet incidentrapporter från tingsrätten:

I en rapport från 7 september står det: ”Mannen går igenom säkerhetskontrollen. Där anträffas någon form av försvarsspray.”

”Man kommer in med hopfällbar batong. Blev en meter utfälld”, står det som notering till ett beslag den 15 september.

Två dagar senare skrivs ytterligare en rapport: ”Brottsverktyg hittas i säkerhetskontrollen”.

Reagerar olika

En av vakterna säger att reaktionerna från de som ertappas med exempelvis en kniv varierar. Vissa spelar förvånade, medan andra som beskrivs som gängmedlemmar kan verka till synes oberörda. Samtliga olagliga föremål som hittas lämnas över till polisen.

I klippet hör du hur vanligt det är att de som går in på tingsrätten åker fast i säkerhetskontrollen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer