22-åringen misstänks ha huggit sju män med kniv på öppen gata i Vetlanda. I dag åtalas han i Eksjö tingsrätt.

Knivdådet i Vetlanda: 22-åringen åtalas misstänkt för sju mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Sju män attackerades med kniv på öppen gata i Vetlanda i mars. Nu åtalas den misstänkta 22-åringen för attackerna som han i förhör säger sig ha diffusa minnesbilder från.

Enligt åtalet försökte 22-åringen döda de sju männen genom att hugga dem med kniv. Fyra av dem fick direkt livshotande skador och vårdades på intensivvårdsavdelning. De attackerade männen var i åldern 35 till 75 år. Alla de attackerade männen överlevde..

Enligt åklagaren var offren slumpvis utvalda och hade ingen koppling till mannen.

Våldsdådet i Vetlanda

Det var på eftermiddagen den 3 mars som attackerna ägde rum och den misstänkte mannen sköts i benet av polis och greps. Det skedde tre minuter efter att polisen kommit fram till Vetlanda. Enligt vittnen som SVT Jönköping pratat med hade han en kniv i handen som han då tappade.

– Den misstänkta gärningsmannen har i polisförhör haft diffusa minnesbilder från händelsen, men har tillstått att han attackerat i vart fall några personer med kniv. Någon rimlig eller närmare förklaring till sitt agerande har han inte kunnat lämna. Den misstänkta gärningsmannen har haft perioder av psykiskt dåligt mående som tilltagit i tiden före gärningen, säger kammaråklagare Adam Rullman i ett pressmeddelande.

Efter en så kallad paragraf 7-undersökning kom man fram till att han kunde ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för attackerna och att det finns skäl för mannen att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”Offren är slumpvis utvalda”

Den misstänkta gärningsmannen är medborgare i Afghanistan och kom till Sverige 2016. Han bodde vid tidpunkten i Vetlanda.

Enligt utredningen finns det inget som tyder på att gärningarna varit planerade och det finns ingen koppling mellan brottsoffer och den misstänkta gärningsmannen.

– Jag bedömer utredningsläget som mycket gott säger åklagaren Martin Svensson till Svt. Se ett längre klipp med honom ovan.

Åklagaren yrkar på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas att någonsin komma tillbaka. Rättegången inleds fredagen den 21 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet