Den 22-årige mannen som är misstänkt för sju fall av mordförsök i Vetlanda har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning. Foto: Mikael Fritzon/TT

Misstänkt för Vetlandadåd kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som är misstänkt för sju fall av mordförsök kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningen i Vetlanda.

Rättsmedicinalverket är nu klar med en första utredning av den misstänkte 22-åringens psykiska hälsa vid den tidpunkt då han misstänks ha begått knivdådet i Vetlanda.

Allvarlig psykisk störning

Det var den 3 mars som flera personer attackerades på öppen gata. Bedömningen är att läkare anser att en allvarlig psykisk störning kan misstänkas, både vid tiden för den misstänkta gärningen och vid tiden för undersökningen.

Det finns nu skäl att gå vidare med en rättspsykiatriskt undersökning av 22-åringen, menar läkaren. Dels för att rätten ska kunna ta ställning till fråga om fängelseförbud, dels frågan om rättspsykiatrisk vård.

Paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri.

En paragraf 7-undersökning efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan även beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst. Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av en rättspsykiatrisk undersökning.

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet