Maria Lundblom Bäckström (KD) och Beata Allen (C) (t.v.) bryter med alliansen och bildar styre med Arijana Jazic (S) istället. Foto: Privat

Koalition istället för borgerlig allians i Aneby

Publicerad
Val 2022Valresultat

Det blir en blocköverskridande koalition som kommer att styra Aneby de kommande åren – trots att den borgerliga alliansen hade fortsatt majoritet.

De senaste fyra åren har Aneby styrts av de traditionella allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men trots att de hade fortsatt egen majoritet efter valet väljer nu KD och C att istället samarbeta med S. Tillsammans samlar koalitionen 19 av 35 mandat i kommunfullmäktige.

– Kommunpolitik handlar till stor del om pragmatism och handlingskraft, om att hitta lösningar på de problem och utmaningar som både ligger på bordet och de som går att ana på längre sikt. Koalitionen i Aneby kommun står väldigt nära varandra vad gäller synen på hur det politiska styret ska hantera både de enkla och de mer komplicerade frågorna framåt, säger Beata Allen, gruppledare för Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

L kritiska

Liberalerna, som tillsammans med Moderaterna nu ställs utanför styret, är kritiska till den nya majoriteten.

– Väljarna i Aneby kommun gav Allians för Aneby förnyat förtroende och en egen majoritet. Viljan att ta tillvara det förtroendet fanns dessvärre inte hos samtliga partier och Centerpartiet och Kristdemokraterna väljer nu istället att samverka med Socialdemokraterna. Det beklagar vi inom Liberalerna som hellre hade sett ett fortsatt liberalt, borgerligt majoritetsstyre, skriver Jimmy Ekström (L) i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet