Inga Jonasson (V) och Karin Widerberg (S) tycker till om förslaget om matlådor. Foto: SVT/Pressbild

Koalitionen i Jönköping vill leverera kyld mat till äldre

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag levereras varm mat till de äldre som har hemtjänst i Jönköping, men detta kan ändras om den politiska koalitionen får igenom sitt förslag. I stället för en varm portion levereras kalla matlådor som de äldre själva får värma upp.

Den politiska majoriteten i Jönköping vill införa veckovisa leveranser av kyld mat. Det innebär att de som har hemtjänst får värma upp en fryst matlåda själva varje dag – ett förslag som oppositionen avvisar.

Oppositionsrådet Inga Jonasson (V) säger att förslaget är ovärdigt de äldre i Jönköping.

– Det här är inte värdigt. De äldre ska naturligtvis få varm mat, säger Inga Jonasson (V).

Även KD och Moderaterna är emot förslaget. De tycker att de äldre ska få bestämma själva.

Förslaget skulle spara miljoner

Koalitionen som består av Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna tycker däremot att förslaget skulle lösa logistiken.

– Vi har ändå sett att detta är bästa lösningen. För att använda personalen på ett klokt sätt så att de får genomföra andra omvårdande insatser, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Hon fortsätter:

– Då det är 900 portioner som ska delas ut inom en och en halv timme.

Ett annat skäl är att det skulle kosta kommunen mindre pengar.

– Det blir en kostnadseffektivisering på tio miljoner och då kan vi upprätta en god service och omsorg, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Sverigedemokraterna kan avgöra

Men förslaget gillas inte heller av Sverigedemokraterna som vill att de äldre ska få ha kvar den varma maten. Men hur de kommer att lägga sina röster nästa vecka när beslutet ska fattas i kommunfullmäktige, är inte klart.

– Vi stödjer tanken. Ingen skulle bli gladare än vi om koalitionens förslag inte går igenom. Men vi har ännu inte fått se varken budget eller hur förslaget från oppositionen är formulerat, säger Kristian Aronsson (SD), gruppledare.

Han fortsätter:

– Man hade ju kunnat blanda in oss i diskussionerna i ett tidigare skede.

Beslutet ska tas i kommunfullmäktige den 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.