Jönköpings aiports vd Rony Forsberg. Foto: SVT

”Kom som en blixt från klar himmel”

Publicerad

Rony Forsberg, vd för Jönköping Airport, fick beskedet om flygbolaget BMI:s konkurs under lördagskvällen.
– Det var som en blixt från klar himmel, vi har inte fått några indikationer på att det skulle vara några sådana här tråkigheter på gång.

Flygbolaget har under flera år trafikerat sträckan Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Enligt Rony Forsberg har sträckan haft god beläggning.

– Det är inte den flygsträckan som har gjort att bolaget nu går i konkurs.

Vad betyder det här för flygplatsen i Jönköping?

– Framförallt är det ju tråkigt för regionens invånare som just nu då står utan en flyglinje till Frankfurt och vidare ut i världen. Sedan är det ju viktigt för oss som driver flygplatsen att vi har ett bra utbud av linjer. Tappar vi Frankfurt-linjen, som har varit den bästa linjen vi haft, får det ju konsekvenser om vi inte lyckas hitta en annan lösning, säger Rony Forsberg.

Finns det andra lösningar på gång?

– Vi fick beskedet i går kväll, men vi har redan via kontakter med andra bolag tagit upp diskussionen. Det diskussionerna kommer att fortsätta under dagen och i morgon. Vi hoppas att vi har en relativt snabb lösning i alla fall, inom någon vecka.

Skulle det innebära flygtrafik till Frankfurt även i fortsättningen?

– Ja, det gör det. Den här linjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt har ju varit den bästa linjen i BMI:s linjenät. För vår del handlar det nu om att vi får igång den här linjen igen. Frankfurt är ju en fantastiskt bra destination att ha som hub när du ska vidare ut i världen, säger Rony Forsberg.

Hoppas begränsa ekonomiskt tapp

Han hoppas inte att det ekonomiska tappet för flygplatsen ska behöva bli så stort om de ganska snabbt kan få till stånd att ett nytt bolag börjar trafikera sträckan.

– Bolaget har ju några obetalda fakturor hos oss, men det exakta beloppet på dem har jag inte i huvudet. Vi fakturerar ju bolaget månadsvis för trafiken.

För tillfället har Jönköping Airport nu bara en reguljär flyglinje – det är BRA som trafikerar Bromma flygplats i Stockholm.

Resenärer från Svenska rallyt

Enligt Rony Forsberg är det några resenärer som drabbas av konkursen som var bokade från flyg i Jönköping i morgon. Det stora problemet har varit alla de resenärer som har varit på Svenska rallyt och ska åka från Karlstad till Frankfurt.

– Nu hoppas jag att vi har hittat en tillfällig maskin som går in och löser åtminstone en flight i morgon bitti. Den maskinen är lite större, 88 platser, och har vi tur får vi med alla resenärer som skulle har rest i kväll i morgon bitti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer