Foto: SVT/arkiv

Kombination av olika mediciner bidrog till patients död

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern på Höglandet avled efter att ha fått en kombination av olika läkemedel när han sökte hjälp för hög feber och hosta. Nu anmäler mannens dotter händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var i april i år som mannen sökte hjälp på en vårdcentral på Höglandet eftersom han hade hög feber och kraftig hosta. Mannen fick diagnosen luftrörskatarr och fick en flaska av hostmedicinen Cocillana utskrivet och skickades sedan hem. Dagen efter blir mannen sämre och avlider av luftvägsinfektion och dubbelsidig lunginflammation. Enligt dotterns anmälan till IVO ska obduktionsrapporten ha visat att hostmedicinen i kombination med ett par andra mediciner mannen åt kan ha bidragit till hans död.

Dottern och hennes övriga syskon skriver i anmälan till IVO att de misstänker att deras pappa har blivit feldiagnostiserad och felbehandlad och att det kan ha varit orsaken till att han avled.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.