Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I spelaren berättar hemtjänsten hur de reagerade på socialchef Pernilla Ekbergs uttalande. Foto: Habo kommun/SVT

Stress i hemtjänsten i Habo – facket förvånas av socialchefs uttalande

Uppdaterad
Publicerad

Habos socialchef Pernilla Ekstrand sa, i en intervju med SVT Jönköping förra veckan, att hon inte tror bilskadorna inom hemtjänsten orsakats av stress. Det fick i sin tur fackförbundet Kommunal i Habo att reagera, enligt dem har både de och hemtjänstpersonalen berättat om hur stressigt det är.

I spelaren berättar Kommunal om hur de reagerade på förra veckans inslag.

I fredags sände SVT Nyheter ett inslag om de skenande krockskadorna i hemtjänsten inom Habo kommun, som uppgått till nästan en miljon kronor för 2022 och 2023. I inslaget fick socialchefen i Habo, Pernilla Ekstrand, frågan om skadorna kunde bero på att personalen var för stressad. En fråga hon svarade nej på.

– Jag har inte fått de signalerna från verksamheten, förklarade Pernilla Ekstrand.

Facket reagerade

Det citatet har sedan fått Kommunal i kommunen att reagera. De säger att det har påtalat den stressiga arbetssituationen inom hemtjänsten flera gånger.

– Jag tycker vi har haft en väldigt bra kommunikation och att de lyssnar och tar till sig, det var därför jag blev så förvånad när jag såg det här, säger Anki Fodor från fackförbundet.

”Vill ha en god arbetsmiljö”

Pernilla Ekstrand svarar på Kommunals kritik i ett mejl till SVT Jönköping. Där skriver hon att socialförvaltningen inte kan fastställa att det är stress som är bakgrunden till olyckorna, men att de ”såklart kan hänga ihop med arbetets karaktär”.

Hon fortsätter:

”Målet är alltid att ha bra planerade besöksrundor där insatserna kan utföras på ett lugnt och kvalitativt arbetssätt. Vi som arbetsgivare är väldigt angelägna om att medarbetare har en god arbetsmiljö. Som exempel så har vi också under året bytt ut ett antal bilar till fyrhjulsdrift för att skapa en säkrare arbetsmiljö”, skriver Pernilla Ekstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.