Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pernilla Ekstrand, socialchef Habo, berätta varför kommunen nu ska ge hemtjänstpersonal körlektioner. Foto: Pressbild/Gustaf Söderström/SVT

Krockkostnaderna skenar i Habo kommun – personal får körlektioner

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon kronor förra året och nästan lika mycket hittills i år. Så mycket har Habo kommun lagt på reparationer av hemtjänstens bilar. Nu anlitar kommunen en körskollärare för att komma tillrätta med problemet.

I klippet: hör hemtjänstpersonal och socialchefen om att kommunen nu anlitar körskollärare till personalen.

Habos socialnämnd har ett sparkrav på 13 miljoner kronor för 2024. Som Jönköpings-Posten var först med att rapportera har kommunen samtidigt genomfört bilreparationer av hemtjänstens bilar för närmare en miljon kronor totalt under förra året och hittills i år.

Körlektioner för personalen

Nu har en körskollärare anlitats av kommunen för att instruera personalen inom hemtjänsten som kör bilarna mest.

– Bilarnas skador har delvis orsakats av slitage, punkteringar och stenskott, men också olyckor kopplat till oaktsamhet, som att plåten skadats efter att föraren backat in i ett hinder man inte såg, säger kommunens socialchef Pernilla Ekstrand.

Som en konsekvens av besparingsarbetet har socialnämnden i Habo tvingats skjuta upp tilldelningar av tjänster av bland annat sjuksköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.