”Vi håller alla tummar för att de skadade ska få komma hem med livet i behåll”, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (S). Foto: Carl Carlert/TT/SVT

Kommunalrådet: ”Just nu samlar vi så mycket information vi kan för att stötta offer och anhöriga”

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommun samlade krisledningsgruppen i morse vid kl. 7.30 efter attacken på onsdagseftermiddagen.

– Det är ogreppbart, säger Henrik Tvarnö (S), kommunalråd Vetlanda kommun.

Kommunstyrelsen var samlad på onsdagseftermiddagen när uppgifterna om att något hänt började komma in.

– Men vi visste fortfarande inte vad och i vilken omfattning. Vi insåg ganska snart att det var något stort. Vi valde att klubba av mötet så fort det bara gick och försökte att samlas och få veta exakt vad som hade hänt, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö.

Våldsdådet i Vetlanda

Krisgrupper inkallade

När det framgick att det rörde sig om en ”riktigt allvarlig händelse” kallades krisledningen ihop, liksom posom-gruppen, en akronym som står för psykiskt- och socialt omhändertagande.

Under onsdagskvällen har han pratat både med statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), liksom en rad kommunalråd från länet.

Enligt Tvarnö har det inledande arbetet handlat om att få information om vad som egentligen hänt, vilket inte är det enklaste då både polis och sjukvård har fullt upp med utrednings- respektive vårdinsatser.

– Arbetet fortsätter (på torsdagen) med att samla in information och se vad vi kan göra från kommunens sida för att vara ett stöd för alla som behöver det, säger han.

”Svårare att mötas”

Tills vidare räknar han med att skolorna kommer att hålla öppet som vanligt på torsdagen.

– Vi håller alla tummar för att de skadade ska få komma hem med livet i behåll, det är det överlägset viktigaste nu, säger Tvarnö.

Dådet i Vetlanda inträffar samtidigt som kommunen – liksom övriga världen – brottas med pandemin.

– Det blir ju svårare att mötas, att ha de där träffpunkterna för människor som är i behov av att prata av sig, eftersom vi riskerar en smittspridning. Sedan ska man komma ihåg att det här är en akut händelse som behöver hanteras. Vi är en så pass liten ort att alla här kommer att ha någon form av koppling till det här, även om man inte själv är nära anhörig kommer man att jobba med någon som är det, eller spela fotboll ihop, säger Henrik Tvarnö.

– Det är en hel kommun som på ett och annat sätt kommer att vakna upp och ha det här väldigt nära sig.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet