Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) i Vetlanda är det känslomässigt när fallet Tove nu går upp i hovrätten. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) om fallet Tove: Det är fortfarande ett öppet sår i Vetlanda

Publicerad

Under onsdagen börjar hovrättsförhandlingarna om livstidsdomarna mot två unga kvinnor som i våras dömdes för mord på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Kommunalrådet i Vetlanda Henrik Tvarnö (S) var granne med Tove och för honom har det varit en svår balansgång mellan att vara politiker och medmänniska.

Det har snart gått ett år sedan 21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda. Hon hittades död två och en halv vecka senare och två unga kvinnor dömdes i april till livstids fängelse för mordet på Tove.

– Vi är båda från Myresjö och bodde grannar. Hon har tränat mina barn i fotboll. Jag var själv ute med Missing People och letade efter Tove, berättar han.

”Alla vill veta vad som hände”

Han berättar att det fortfarande pratas mycket om Tove och de dömda. Diskussionerna och frågorna har tagit fart igen nu, inför att hovrättsförhandlingarna börjar på onsdag.

– Det handlar mycket om hur det här kunde hända och naturligtvis vill alla veta vad som hände och vad som kommer att hända i hovrätten.

”Svårt att vara politiker och medmänniska”

Vetlanda drabbades av ett knivdåd i mars 2021. Då gick en ensam gärningsman runt och högg ner sju personer i centrala Vetlanda. Även då hade Henrik Tvarnö nära band till en av de som drabbades, liksom vid den svåra trafikolyckan utanför Lindshammar för drygt två år sedan.

– Det är en liten kommun och vi känner varandra här. Det är ibland svårt att vara politiker och medmänniska. Jag får stanna upp och påminna mig själv ibland. Jag är ju först och främst Henrik. 

– Jag är så enormt stolt över att vara Vetlandabo och över den värme och omtanke som vi har kunnat visa varandra i de här svåra situationerna, säger han.

I klippet ovan berättar Henrik Tvarnö mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.