• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Jönköpings kommunalråd Mats Green (M). Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kommunalråd attackerad utanför hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Mats Green (M) i Jönköping ska ha blivit misshandlad och hotad utanför sitt hem. Polisen och kommunens säkerhetsavdelning är inkopplad.

Två män ska ha sparkat och slagit Mats Green utanför hans bostad för två dygn sen, det berättar moderaternas länsordförande Anders Karlgren för SVT Jönköpingsnytt. Han ska också ha blivit hotad enligt P4 Jönköping.

Mats Green valde först att inte polisanmäla händelsen, men efter att han tog upp händelsen med den politiska ledningen polisanmäldes misshandeln.

Angrepp på demokratin

Anders Karlgren ser attacken som en angrepp på det demokratiska samhället.

– Det mest allvarliga är att någon ger sig på politiker, det ökar rädslan för att engagera sig i samhällsfrågor, säger Anders Karlgren till SVT Jönköpingsnytt.

Mats Green är enligt uppgift till SVT inte allvarligt skadad och är tillbaka i arbetet.

Tror det handlar om kulturhuset

Polisen och kommunens säkerhetsavdelning kopplades in. Enligt Anders Karlgren så gjordes vissa uttalanden i samband med misshandeln. Han säger därför att kommunens säkerhetsansvariga jobbar utifrån att angreppet handlar om det omdiskuterade kommande beslutet om att kasta ut bokcafét från kulturhuset.

Kommunens ledande politiker vill att bokcafét ska bort, eftersom det enligt folkpartisten Anna Mårtensson ”inte delar kommunens värdegrunder”, bland annat eftersom de salufört rånarluvor, slangbellor och tröjor med texten ”Burn Israel Burn”.

”Gör inte den kopplingen”

Kommunens säkerhetssamordnare Gert Kvick säger dock till SVT att kommunen inte drar några kopplingar till Bokcafét. Han säger att det Anders Karlgren sagt får stå för honom.

– Varken jag eller vi på kommunen gör den kopplingen. Nu är en polisanmälan gjord och polisutredningen får visa vad som ligger bakom. Vad andra säger kan jag inte stå för, det får stå för dem.

Bokcafét dementerar

Styrelsen för Bokcafét i Jönköping skriver i ett uttalande att de skarpt dementerar misstankarna om misshandeln.

– Varför skulle någon från Bokcafét misshandla Mats Green två veckor innan ett avgörande beslut om Kulturhusets framtid tas?, skriver de.

De menar att det är självklart att frågan om Kulturhusets framtid rör upp starka känslor för många, men att det är absurt att påstå att det har ett samband med misshandeln.

Ristat in ”fascist”

Utanför rådhuset i Jönköping har någon eller några ristat in ett budskap i gruset. Det ord som går att tyda klart är ordet fascist, men om det har något samband med misshandeln är i nuläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköpings kommunalråd Mats Green (M). Foto: SVT
Någon har ristat in ett budskap i gruset utanför rådhuset. Foto: Fredrik Weibull
Anders Karlgren, moderaternas länsordförande. Foto: SVT