Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring var jävig när han fattade beslut om att asfaltera vägen till golfbanan i Eksjö. Foto: Emma Johansson/SVT

Kommunchef jävig vid beslut om asfaltering av väg till golfbana

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadschefen i Eksjö kommun, Mikael Wärnbring, beslutade om att vägen till Eksjö golfklubb skulle asfalteras. Samtidigt satt han i golfklubbens styrelse.

– Så här i efterhand är det solklart att jag inte skulle ha fattat det beslutet, men då ville vi lösa uppgiften, säger han på en pressträff på tisdagen.

I klippet ovan förklarar kommundirektören Tord du Rietz den uppkomna situationen.

Det var Smålands-Tidningen som nyligen avslöjade att samhällsbyggnadschefen i Eksjö kommun, Mikael Wärnbring, beslutade om att asfaltera vägen in till Eksjö golfklubb från riksväg 40, trots att han sitter i styrelsen för golfklubben. Kostnaden för asfalteringen uppgick till drygt en halv miljon kronor.

Satt på dubbla stolar

Nu har kommunen tittat på ärendet och tagit hjälp av chefsjuristen i Jönköpings kommun, Lars-Åke Svensson. Och för honom är det självklart att det handlar om en jävssituation.

– Det handlar om dubbla engagemang och då är det i formell mening jäv. Hade han enbart varit medlem i golfklubben hade det inte varit jäv, men nu sitter han i dess styrelse och då blir det jäv.

Lars-Åke Svensson menar dock inte att beslutet att asfaltera vägen har gynnat eller missgynnat någon. Asfalteringen av vägen ska ha varit bästa alternativet även om Trafikverket föreslagit reparationsåtgärder i sitt yttrande.

– Vad som har framkommit så har det inte kommit fram något ekonomiskt gynnande av någon part eller att man skulle ha slösat med skattepengar. Åtgärden hade sannolikt gjorts även om någon annan fattat beslutet, säger Lars-Åke Svensson.

Utbilda personalen i kommunen

Så här säger kommunchefen Tord du Rietz om den uppkomna situationen:

– Jag inser nu det felaktiga att Mikael tog det här beslutet, det borde någon annan ha gjort.

Nu kommer kommunen att ta fram nya rutiner och se till att utbilda personal kring jävsreglerna.

Kommer Mikael Wärnbring sitta kvar på sin post?

-  Ja, jag har 100 procent förtroende för honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer