Flera gator hastighetsbegränsas till 40 km/tim. Foto: Transportstyrelsen

Kommunen backar om ökade hastigheter i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken om höjda hastigheter på flera gator i centrala Jönköping backar nu kommunen.

SVT Nyheter har tidigare berättat om kommunens planer att höja hastigheten på flera gator i centrala Jönköping. Bland annat förslogs att höja till 60 kilometer i timmen på flera gator, bland dem Barnarpsgatan och Norra Strandgatan.

Men kritikerna rasade och Erik Engwall som arbetar som miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen och var starkt kritisk till hastighetshöjningen på Barnarpsgatan som han menade, kommer att försämra luftkvaliteten runt gatan.

Olämpligt

– Att höja hastigheten här är direkt olämpligt, både med tanke på partikelhalter och ur bullersynpunkt. Jag ser hellre att det blir 40 på sådana här tätortsnära gator, sade han då.

Och nu backar alltså kommunen och sänker hastigheten till 40 kilometer i timmen på Barnarpsgatan, Juneleden, Norra Strandgatan och Kortebovägen.

– Tidigare tänkte vi trafiksäkerhet och på de här gatorna är det ganska få gående som behöver korsa dem, säger Johnny Hjelmrin, ansvarig för hastighetsöversynen. Av trafiksäkerhet anser vi inte att det behöver vara 40.

Ytterligare åtgärder

Utöver de redan nämnda gatorna har det genomförts ytterligare åtgärder. Bland annat i Kättilstorp och utmed nedre delen av Ådalsvägen i Huskvarna.

– Där har vi folkets stöd, många vill ha ytterligare hastighetssänkningar, säger Anders Samuelsson (C) ordf i Stadsbyggnadsnämnden.

På Ådalsvägen kommer det ytterligare åtgärder i sommar. Bland annat ska övergångsställena få en förhöjning för att minska hastigheten.

Egentligen skulle ytterligare gator kunna få sänkt hastighet, men det finns ett problem med det, säger Anders Samuelsson.

– Om vi skyltar om till en lägre hastighet måste vi vidta åtgärder för att säkerställa att minst 85 procent håller hastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.