Urban Wikander befarar att husägarna blir fast på de giftiga tomterna i åratal till. Foto: Privat.

Kommunen säger nej till skadeståndskravet från villaägarna på Mariebo

Uppdaterad
Publicerad

Villaägarna på gifttomterna på Mariebo får inte igenom sitt skadeståndskrav på nästan 40 miljoner som de riktat mot Jönköpings kommun. Detta på grund av att handlingarna kommit in försent.

I våras krävde villaägarna på Mariebo att Jönköpings kommun skulle betala ett skadestånd på 39 660 000 kronor, eftersom deras fastigheter ligger på mark som är giftig.

Kemtvätt låg på platsen

För ett 40-tal år sedan bedrevs en kemtvätt på området på Mariebo i Jönköping. Fastighet revs 1975 och då styckades området upp i bostadstomter.

2015 kom beskedet att marken var förgiftad – så pass förgiftad att länsstyrelsen klassat den som riskklass-1, vilket i korthet innebär stor risk för människors hälsa och miljö.

Enligt länsstyrelsen finns det inte längre någon chef för den gamla kemtvätten i livet som kan ställas till svars för föroreningarna i marken. I februari i år kom beskedet att Jönköpings kommun kommer att betala för tillfälliga ersättningsbostäder för de sex husägare som bor närmast föroreningarna.

Nu meddelar alltså Jönköpings kommun att de inte kommer att betala ut några pengar eftersom de menar att handlingarna kommit in försent och fallet är preskriberat.

I klippet berättar boende hur det är att bo på gifttomterna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnfamiljen Gudbrand är fast på en förgiftad mark i Jönköping. Nu vädjar dom om kommunens hjälp så att de kan flytta. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer