Se de boendes reaktion på kommunens besked i klippet ovan. Foto: Simon Fredling Jack, SVT

Kommunen betalar tillfälligt boende för husägare på Mariebo

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun kommer att betala ersättningsbostad för de sex husägare som bor närmast föroreningarna på Mariebo. Husägarna är besvikna över beskedet eftersom man hoppats att kommunen skulle lösa in tomterna.

Under den tiden kommer SGU, statens geologiska undersökning, att göra åtgärdsförberedande undersökningar i marken. Jönköpings kommun har tidigare sagt att de inte kan hjälpa husägarna med att köpa loss husen eftersom saneringen inte är deras ansvar.

– Men vi vill ändå möta upp dem som bor i kärnområdet. Vi vet vilken oro som finns för de som lever i detta. Vi ser det som en väg att istället kunna erbjuda alternativt boende för att möta både fysisk och psykisk oro, säger kommunalråd Mona Forsberg (S).

Missnöje hos husägare

Vilken form av bostad som erbjuds kommer att göras upp individuellt och husägarna får fortfarande betala för den ena. Och alla husägare är inte nöjda med lösningen.

– Det här förändrar ingenting. Vi är fortfarande på ruta noll och vet inte om vi någonsin kommer att kunna flytta tillbaka till våra hus, säger Urban Wikander till SVT Nyheter Jönköping.

– Vi kanske inte ens får med hälften av våra saker till de här tillfälliga lägenheterna, fortsätter han.

Statliga undersökningar

Föroreningarna är klorerade kolväten och beror på en kemtvätt som tidigare låg där. Marken på bostadsområdet är så pass förorenad att den är klassad med riskklass 1, alltså stor risk för människors hälsa och miljö.

Tillsammans med Länsstyrelsen och Jönköpings kommun arbetar SGU för att området på sikt ska saneras med hjälp av statliga medel från Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.