Kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) tar emot namnunderskrifterna från några av de boende på gifttomterna i Mariebo. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Här lämnar boende på gifttomterna på Mariebo över namninsamling till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnades över tusen namnunderskrifter till Jönköpings kommun med kravet att kommunen ska lösa in de förgiftade villatomterna på Mariebo.

– Vi skrev ett brev om krav på inlösen av våra fastigheter till kommunen för över en månad sedan. Men vi har inte hört något från dem, därför gör vi detta, säger Marie Wikander, som bor på en av gifttomterna.

Under en månads tid har de boende på Mariebo samlat in namnunderskrifter med kommentarer angående hanteringen av gifttomterna de lever på. I kommentarerna är de flesta överens om att Jönköpings kommun måste ta ett ansvar för att hjälpa de boende.

”Det är en skam att denna namninsamling ska behövas. Jönköpings kommun borde ha tagit sitt ansvar för länge sedan! All styrka till de boende”, går att läsa i en av kommentarerna, underskriven av en person från ett annat län.

Därför köper inte kommunen bostäderna

För drygt 40 år sedan bedrevs en kemtvätt på Mariebo som senare revs. Kemtvätten lämnade efter sig klorerade lösningsmedel. Ingen ansvarig för kemtvätten är i livet och kan därför inte ställas till svars för föroreningarna i marken.

Eftersom ärendet är så pass komplicerat tar det många år innan problemen kan åtgärdas, därför vill de boende att Jönköpings kommun köper loss deras bostäder så att de kan få bo på en mark som är giftfri.

Urban och Marie Wikander bor på en av gifttomterna på Mariebo. Foto: Fredrik Weibull

– Vi kommer sitta fast här i flera år till innan man ens kommer fram till vilken saneringsåtgärd som är möjlig, säger Marie Wikander.

Myndigheterna säger att de jobbar så fort de kan, borde ni inte avvakta?

– Vi har bott här och blivit utsatta för de här miljögifterna i så många år, vi vill bara här ifrån så att vi kan börja om våra liv, säger hon.

Jönköpings kommun vill däremot inte köpa loss fastigheterna om inte SGU, Sveriges geologiska undersökning, som kommunen lämnat över ärendet till, kommer fram till att ett köp av bostäderna är det bästa alternativet för att lösa situationen.

I klippet ser du när de boende lämnar över namnunderskrifterna till politikerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.