Stefan Österström, socialchef Jönköpings kommun, vädjar till allmänheten att respektera besöksförbudet på äldreboendena. Foto: SVT

Besökare trotsar besöksförbudet på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen den senaste tiden har personer försökt besöka äldreboenden i Jönköpings kommun trots att besöksförbundet fortfarande gäller. Nu vädjar kommunen till allmänheten att respektera besöksförbudet.

– Vi har vid mer än ett tillfälle fått säga till besökare som varit inne på äldreboenden att de inte får vara där. I takt med att andra restriktioner har hävts så verkar en del tro att det är ok att besöka våra äldreboenden. Men det är det inte, besöksförbudet gäller över hela sommaren, säger Stefan Österström, socialchef Jönköpings kommun.

Stefan Österström menar att besöksförbudet har haft effekt. Bland de 1 500 äldre som bor på äldreboende i Jönköpings kommun har som mest 25 personer varit smittade av covid-19 samtidigt. Ju nu är fem av 1 500 boende smittade.

Satsar på videsamtal

Jönköpings kommun hänvisar till möjligheten att träffa personer från äldreboenden utomhus. Kommunen vill då att anhöriga och närstående kontaktar äldreboendet i god tid för att boka tid för besök.

Dessutom har kommunen testat en stor Ipad av storleken ”mindre tv” med bättre bild- och ljudkvalité för att underlätta videosamtal för personer med nedsatt hörsel eller syn.

– Testet har slagit väl ut så nu har vi köpt in ett antal sådana stora Ipads som vi kan använda vid behov på våra äldreboenden, säger Stefan Österström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren håller pressträff om äldreomsorgen med anledning av covid-19. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet