Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Nord, avdelningschef på funktionshinderomsorgen i Nässjö, ser nu resultatet av ett riktat arbete de senaste fem åren. Foto: Emma Johansson/SVT

Kommuner kraftsamlar för att bygga gruppboenden

Publicerad

Sedan 2016 har Nässjö kommun byggt en ny gruppbostad varje år och tillsammans med nybyggda servicebostäder är kommunen i balans med antalet bostäder som behövs.

Nässjö kommun har historiskt haft ett stort underskott på LSS-bostäder, men 2016 styrdes verksamheten upp och en plan infördes som revideras varje år och förs in i kommunens budget.

– Det är klart att personer med funktionshinder i Nässjö kommun ska få sina insatser verkställda och nu när vi har jobbat systematiskt med den frågan sedan 2016 så börjar det ge resultat, säger Camilla Nord som är avdelningschef för funktionshinderomsorgen i Nässjö kommun.

”Haft tämligen stora obalanser”

2016 tog kommunen fram en plan för boende inom funktionshinderomsorgen som sedan uppdaterats varje år för att hålla koll på efterfrågan och utbud av LSS-bostäder. De senaste fem åren har det byggts ett gruppboende varje år och tillsammans med nya servicebostäder väntas det finnas tillräckligt många bostäder innan året är slut.

– Vi har haft tämligen stora obalanser i Nässjö tidigare så vi var tvungna att börja jobba systematiskt med frågan.

I klippet nedan hör du Boverket om bristen på LSS-boenden i många kommuner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boverket om bristen på LSS-boenden Foto: SVT

Fler kommuner satsar

Även Jönköpings kommun har satsat på fler LSS-bostäder senaste åren.

– Vi har försökt ligga i framkant och planera för att det är fler personer som är i behov av boende, säger Anna Bunninger som är funktionschef i kommunen.

Anna Bunninger, funktionschef i Jönköpings kommun. Foto: Emma Johansson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer